9. november 2020

Forskningsnetværk skal hjælpe danske atleter til guld i fremtiden

ELITE

For at danske atleter kan kæmpe med om medaljer i de store internationale konkurrencer, er tilegnelsen af ny viden afgørende. Institut for Idræt og Ernæring står i spidsen for tre af de fem nye forskningsnetværk, som Team Danmark har lanceret i forsøget på at styrke dansker atleters muligheder for succes.

Forsøgsperson test cykel
Forsøgsperson i gang med test, hvor effekten af mængden af hurtighedsudholdenhedstræning undersøges (foto: Martin Hessellund Petersen).

Danske sportsfolk nyder godt af dansk forskning. Det kan mange forskellige grupper af atleter skrive under på. Lige fra fodboldspillere til roere.

Der er nemlig mange måder at optimere sin sportslige præstation på, men en stor del hænger sammen med valg af træningsmetode og forberedelser op til konkurrencer. Og det er det, som netop professor Jens Bangsbos netværk, ”Træningsmodeller og konkurrenceforberedelse”, undersøger.

”Danske eliteatleter er afhængige af input fra den nyeste forskning for at kunne være en del af verdenseliten,” siger professor Jens Bangsbo. ”Danmark er ikke et land med en milliard mennesker, men til gengæld har vi en konkurrencefordel igennem vores viden. Når vi er helt oppe på øverste hylde af eliteidrætten er det meget små marginaler, der adskiller sejr fra nederlag. Vores forskning kan i sidste ende betyde forskellen på en guldmedalje og en 4. plads.”

Første studie i professor Jens Bangsbos netværk, der allerede er gået i gang, indeholder forsøg med veltrænede cykelryttere, der bliver testet gennem hurtighedsudholdenhedstræning. Her er formålet at undersøge, hvilke tilpasninger der finder sted i muskulaturen samt hjerte og kar under denne form for træning, og hvilken effekt det har på præstationsevnen.

Senere skal der også laves studier af træning med brug af såkaldte manipulationer som fx delvis aflukning af blodtilførsel under træning (okklusion), ligesom der testes på effekten af forskellige godkendte typer kosttilskud som fx koffein og kreatin. Desuden skal der også laves særskilte studier af kvindelige atleter.

De første resultater fra netværkets studier forventes at ligge klar omkring sommeren 2021.

Tre ud af fem netværk ledes af Institut for Idræt og Ernæring

Professor Jens Bangsbos netværk er et ud af de i alt fem nye forskningsnetværk:

  • ”Tidlig diagnostik og behandling”
  • ”SportsTEK – Dansk Sports Teknologi”
  • ”Træningsmodeller og konkurrenceforberedelse”
  • “DEEPn – Danish Elite Endurance Performance Network”
  • ”PRoKIT - Præstation, Restitution og Kostoptimering i Intervalidræt”

De to sidstnævnte netværk er også ledet af forskere fra Institut for Idræt og Ernæring.

Institutleder Nikolai Nordsborg står i spidsen for netværket ”DEEPn – Danish Elite Endurance Performance Network”, der har til formål at optimere præstationer afhængige af aerob energiproduktion og muskulær udholdenhed – det vil sige discipliner, der afvikles over enten minutter eller timer.

Som led i studierne vil der undervejs blive lavet forsøg med højdetræning, blandt andet gennem træning af eliteatleter i 3.400 meters højde på en forskningsstation i Schweiz.

Derudover leder professor Bente Kiens netværket ”PRoKIT - Præstation, Restitution og Kostoptimering i Intervalidræt” i samarbejde med professor Peter Krustrup fra Syddansk Universitet. Dette netværk beskæftiger sig særligt med eliteudøvere inden for idrætter, hvori der indgår et stor del udholdenhedstræning, fodbold, håndbold, ishockey og badminton.

Der vil være fokus på særligt proteinbehovet i forbindelse med interval- og udholdenhedstræning, men også et mere generelt blik på kostsammensætning og optimering i forhold til træning, præstation og sundhed. Desuden vil der over en femårig periode blive undersøgt særlige forhold omkring slutrunder, herunder træthed og restitution i en tættere pakket konkurrencekalender. Sideløbende vil der også blive kigget på forskellige fysiske, tekniske og taktiske aspekter under slutrunderne.

Yderligere info om netværkene

De fem forskningsnetværk er støttet med i alt 40,5 mio. kroner fra Novo Nordisk Fonden. Heraf er der afsat 9,5 mio. kr. til ”Træningsmodeller og konkurrenceforberedelse”, 5 mio. kr. til ”DEEPn – Danish Elite Endurance Performance Network” og 10 mio. kr. til ”PRoKIT - Præstation, Restitution og Kostoptimering i Intervalidræt”.

  • I netværket ”Træningsmodeller og konkurrenceforberedelse” indgår følgende forskere:
    Arbejdsfysiologi: Professor Jens Bangsbo (Institut for Idræt og Ernæring, KU), professor Niels Ørtenblad (Institut for Idræt og Biomekanik, SDU), professor Ylva Hellsten (Institut for Idræt og Ernæring, KU), lektor Morten Hostrup (Institut for Idræt og Ernæring, KU) og adjunkt Lasse Gliemann (Institut for Idræt og Ernæring, KU).
    Ernærings- og arbejdsfysiologi: Lektor Mette Hansen (Institut for Folkesundhed, Aarhus Universitet) og adjunkt Anna Melin (Linnæus University, Sverige).
    Molekylær biologi: Lektor Atul Shahaji Deshmukh (Novo Nordisk Foundation – Center for Basic Metabolic Research, KU).
    Idrætsmedicin og arbejdsfysiologi: Professor Eva Prescott (Bispebjerg Hospital, KU).
    Gruppen har endvidere et omfattende samarbejde med en række danske og internationale forskere.

  • I netværket ” DEEPn – Danish Elite Endurance Performance Network” indgår følgende forskere:
    Professor Nikolai Baastrup Nordborg (Institut for Idræt og Ernæring, KU), professor Carsten Lundby (Høgskolen i Innlandet, Lillehammer), professor Niels Ørtenblad (Muskelfysiologi og Biomekanik, SDU), professor Lars Nybo (Institut for Idræt og Ernæring, KU), lektor Joachim Nielsen (Muskelfysiologi og Biomekanik, SDU), adjunkt Kasper Degn Gejl (Muskelfysiologi og Biomekanik, SDU), postdoc Thomas Bonne (Institut for Idræt og Ernæring, KU), videnskabelig assistent Mads Fischer (Institut for Idræt og Ernæring, KU), ph.d.-studerende Camilla Tvede Schytz (Muskelfysiologi og Biomekanik, SDU), ph.d.-studerende Andreas Breenfeldt (Institut for Idræt og Ernæring, KU) og postdoc Jacob Bejder – postdoc (Institut for Idræt og Ernæring, KU).

  • I netværket ”PRoKIT - Præstation, Restitution og Kostoptimering i Intervalidræt” indgår følgende forskere:
    Professor Bente Kiens (Institut for Idræt og Ernæring, KU), professor Peter Krustrup (Institut for Idræt og Biomekanik, SDU), professor Lars Nybo (Institut for Idræt og Ernæring, KU), professor Magni Mohr (Institut for Idræt og Biomekanik, SDU), professor Per Aagaard (Institut for Idræt og Biokemi, SDU), professor Dennis Sandris Nielsen (Institut for Fødevarevidenskab, FOOD, KU), lektor Morten Bredsgaard Randers (Institut for Idræt og Biomekanik, SDU), lektor Kristian Overgaard (Institut for Idræt, AU), lektor Thomas Bull Andersen (Institut for Idræt, AU), adjunkt Malte Nejst Larsen (Institut for Idræt og Biomekanik, SDU), postdoc Andreas Fritzen (Institut for Idræt og Ernæring, KU), postdoc Christian Strini Carl (Institut for Idræt og Ernæring, KU) og postdoc Annemarie Lundsgaard (Institut for Idræt og Ernæring, KU).

Emner