Ny amerikansk slankepille måske uden risiko for alvorlige bivirkninger – Københavns Universitet

Food of Life > Forskerne kommenterer > Ny slankepille

04. august 2010

Ny amerikansk slankepille måske uden risiko for alvorlige bivirkninger

Kommentar: Ny lovende slankepille giver muligvis færre alvorlige bivirninger. Slankepillen har været igennem de første større forsøg, og er søgt godkendt i USA.

Denne Kommentar er skrevet af:

Arne Astrup

Professor på Institut for Idræt og Ernæring

ast@life.ku.dk

En ny receptpligtig slankepille kaldet Lorcaserin kunne muligvis komme på det danske marked i løbet af et par år.

Pillen, der er udviklet af det amerikanske firma Arena, er netop blevet testet på mennesker i omfattende forsøg med lovende resultater.

Lægemidlet stimulerer de såkaldte serotonin-receptorer i hjernen, der bl.a. spiller en afgørende rolle i appetitreguleringen og virker ved at give en større mæthed, så patienten automatisk spiser mindre.

Lægemiddelindustrien har tidligere forsøgt at udvikle lægemidler, der aktiverer kroppens serotonin-receptorer, fordi man vidste, at de styrede kroppens mæthedsfølelse. Men desværre måtte slankemidlerne trækkes tilbage fra markedet igen, da det viste sig at de ikke kun virkede på hjernen, men også i lungerne og hjertet. Konsekvensen var, at nogle overvægtige patienter udviklede hjerte- og lungesygdomme.

Det nye lægemiddel Locarserin er designet til kun at aktivere den serotonin-receptorer, der sidder i hjernen i stedet for at virke på dem alle sammen, og på den måde undgår man de alvorlige bivirkninger.

Skræddersyede lægemidler som f.eks. Lorcaserin er meget mere sikre, fordi man nøjagtigt ved, hvordan de virker og ikke virker.

Resultaterne fra forsøget er netop offentliggjort i det anerkendte tidsskrift New England Journal of Medicin. Jeg blev involveret, idet tidsskriftet bad mig skrive en redaktionel leder, som nu er offentliggjort sammen med artiklen, der beskriver afprøvningen fra et amerikansk universitetscenter.

Vægttabet, der opnås med Lorcaserin, kommer ikke helt på niveau med de mest effektive slankemidler på markedet. Bivirkningerne er til gengæld betydeligt færre og mere harmløse, og kan højst give patienten forbigående hovedpine og svimmelhed.

Det amerikanske lægemiddelfirma Arena har indsendt en ansøgning til de amerikanske sundhedsmyndigheder FDA om tilladelse til at markedsføre slankepillen i USA. Hvis den godkender dér, så vil firmaet derefter forsøge at få pillen registreret i Europa.

(Publiceret i Ude og Hjemme )