Kalktabletter uden vitamin D kan give blodpropper i hjertet – Københavns Universitet

Food of Life > Forskerne kommenterer > Kalktabletter og vitam...

31. august 2010

Kalktabletter uden vitamin D kan give blodpropper i hjertet

Kommentar: Hvad er hoved og hale i sagen om kalktabletterne og vitamin D?

Denne Kommentar er skrevet af:

Arne Astrup

Professor på Institut for Idræt og Ernæring

ast@life.ku.dk

Et nyt studie, som har analyseret alle de lodtrækningsstudier, der er lavet, for at se effekten af kosttilskud med kalcium til at forebygge knogleskørhed, viser noget overraskende, at kalktabletter øger risikoen for at udvikle hjertesygdom med blodpropper med 30 pct.

Undersøgelsen, der blev offentliggjort i det meget anerkendte videnskabelige britiske tidsskrift British Medical Journal, fik stor medieopmærksomhed herhjemme og tiltrak voldsomme overskrifter, der advarer mod at tage disse kosttilskud. Men hvad er hoved og hale i denne sag?

Undersøgelsen omfattede 20.000 personer, som ved lodtrækning fik enten kosttilskud med kalcium (fra 500 – 1600 mg/dag) eller placebo, og efter 4 år fandt man at kalcium-gruppen havde 30 pct. flere blodpropper i hjertet end placebogruppen.

Vi har i lang tid vidst, at kalcium fra kosttilskud ikke har de samme gunstige virkninger på risiko for hjertekarsygdom som kalcium fra naturlige kilder, nemlig mejeriprodukter, nødder og grønsager. Kalcium i kosttilskud er nemlig nogle andre kemiske forbindelser end kalcium i mejeriprodukter, hvor sidstnævnte minder mere om den kalcium vi bruger i tænder og knogler.

Mejeriprodukter nedsætter risiko for hjertesygdom, blodprop i hjernen og for diabetes, så den optimale løsning er at få sit kalciumbehov dækket fra mad og drikke, og ikke fra piller. Det kræver ikke mere end ½ liter mælk, lidt yoghurt og ost hver dag, så er den hjemme, og så er man samtidig sikret godt protein, som mætter fint og slanker.  

Og hvis man ikke kan lide mejeriprodukter, eller af anden grund vil undgå dem, så er der også en løsning på det: Et endnu større studie på 48.000 amerikanske kvinder har vist, at tabletter, der både indeholder kalcium og en lille dosis vitamin D, hjælper til at forebygge knogleskørhed og –brud, men uden at øge risikoen for hjertekarsygdom.

Dette studie viste derimod en tendens til at forlænge livet. En passende dosis vitamin D for spædbørn, ældre og tildækkede personer er 10 mikrogram (400 IE) dagligt.

Så mine anbefalinger er:

  • Få dit kalciumbehov dækket fra naturlige kalcium-kilder, primært magre mejeriprodukter
  • Undgå at tage kosttilskud med kalcium uden vitamin D
  • Undgå at få dækket dit kalciumbehov fra fødevarer beriget med de forkerte kalcium-salte (soja-drik, ris-drik og lignende)

(Publiceret i Ude og Hjemme)