Jorden bliver fortsat tungere – Københavns Universitet

Food of Life > Forskerne kommenterer > Jorden bliver fortsat ...

17. december 2010

Jorden bliver fortsat tungere

Kommentar: Stop væksten i jordens befolkning og nedsæt energifråds, skriver Arne Astrup.

Denne Kommentar er skrevet af:

Arne Astrup

Professor på Institut for Human Ernæring

ast@life.ku.dk

Jordens befolkning vokser med faretruende hast på trods af, at vi snart ikke er i stand til at brødføde alle. Det samlede fødevarebehov bestemmes af, hvor mange mennesker vi er, og hvor meget det enkelte individ spiser.
 
Hvor meget mad og drikke man indtager, ja det er bestemt af, hvor meget, man vejer. Så en overvægtig person vil normalt indtage mere mad og drikke (og dermed kalorier) end en slank person.

Det skyldes, at en større krop kræver mere arbejde af hjerte, lunger og lever, og musklerne skal bære rundt på en tungere krop - det kræver flere kalorier, ligesom en tungere bil bruger mere brændstof end en lille let bil.

Hver tredje voksne amerikaner, hver fjerde englænder, hver femte tysker og franskmand, og hver sjette dansker og hollænder er svært overvægtige, og vejer omkring 10-15 kilo for meget.

Så i denne del af verden vejer den samlede befolkning så meget, at det svarer til, at befolkningstallet reelt er 20 procent større. Det kræver også 20 procent mere mad og drikke, og dermed større miljøbelastning.

Den gode nyhed er, at væksten i forekomsten af fedme er stagneret i denne del af verden. I visse lande som i Sverige ser det ligefrem ud til, at forekomsten af fedme blandt børn er faldende, og i Danmark kunne der også være tendenser til fald i de bedre uddannede dele af befolkningen.

Den dårlige nyhed er, at fedmeforekomsten er ved at eksplodere i udviklingslandene. I Kina er der en sand fedmeepidemi, og det har stor global betydning, idet de i forvejen er så mange mennesker.

I Beijing er 14 procent af pigerne og 24 procent af drengene overvægtige eller decideret fede, og især blandt de 10-12 årige drenge er den helt gal: 30 procent vejer for meget.

Men selv i udviklingslandede, som vi normalt forbinder med underernæring og sult, er der fedmeepidemi.

I det afrikanske land Senegals hovedstad Dakar er der ganske vist 12 procent af befolkningen, som er underernærede. Men der er også 22 procent, der er overvægtige og 8 procent, der er svært overvægtige, og forekomsten er hastigst stigende i de fleste udviklingslande.

Så der bliver flere og flere mennesker på jordkloden, og de vil have mere og mere at spise.

Fødevareproduktionen kan dårligt følge med, og slet ikke hvis den globale fedmeforekomst fortsætter med at stige. Miljøbelastningen er den største trussel for os alle sammen, med uoverskuelige konsekvenser for klimaet.

Løsningerne er indlysende. Stop væksten i jordens befolkning - planeten er ikke beregnet til så mange mennesker.

Og os der allerede er her må nedsætte vores energifråds - herunder spise mere miljøvenligt: Mere vegetabilsk, øl i stedet for vin, mindre emballage.

(Publiceret på 24.dk)