Hvad er fordele/ulemper ved de økologiske kontra de konventionelt producerede varer? – Københavns Universitet

Videresend til en ven Resize Print Bookmark and Share

Food of Life > Vidensbanken > Ø - Vidensbanken > Økologi vs ikke-økologi

03. maj 2013

Hvad er fordele/ulemper ved de økologiske kontra de konventionelt producerede varer?

Hvorfor vælge økologi?

Fordele ved økologiske produkter:

Fri for sprøjtemidler
Når du spiser økologisk mad, undgår du sprøjtemidler (pesticider), som den ikke-økologiske landmand må bruge til at dræbe ukrudt, skadedyr og svampesygdomme. Disse kemiske midler er giftige, men det er lovligt at bruge dem, så længe der kun er en lille mængde tilbage i de færdige fødevarer.

Færre tilsætningsstoffer
Hovedprincippet for de økologiske varer, er at de skal være så rene og naturlige som muligt. Derfor er en lang række tilsætningsstoffer ikke tilladte i økologiske produkter. Det er f.eks. forbudt at anvende kunstige sødemidler, farve- og aromastoffer i økologiske produkter.

Sundere produkter
Nogle økologiske fødevarer indeholder flere næringsstoffer og sundhedsfremmende stoffer end konventionelle fødevarer. Ofte indeholder økologiske grøntsager mindre vand pr. kg end ikke-økologiske grøntsager og de har derfor større koncentration af nærings- og smagsstoffer.  Også indholdet af andre indholdsstoffer kan være højere i økologiske produkter. F.eks. indeholder økologisk mælk mere Omega-3 fedtsyre end ikke-økologisk mælk. Når tomater dyrkes økologisk, har de et højere indhold af flavonider, som er antioxidanter, der muligvis kan forebygge kræft.

Rent grundvand
Økologiske landmænd bruger ikke sprøjtemidler, der kan sive ned i grundvandet. Hvert år bliver der lukket mere end 100 boringer til den danske vandforsyning, fordi boringerne er forurenet med pesticider.

Ulemper ved økologiske produkter:

Økologiske produkter koster mere
Økologiske produkter er dyrere end ikke-økologiske produkter, fordi økologisk produktion ofte er mere arbejdskrævende, og udbyttet er lavere.

Lektor Åse Hansen, LIFE - Det Biovidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet