Butiksprojektet - SHOPUS – Københavns Universitet

Videresend til en ven Resize Print Bookmark and Share

OPUS > Forskning > Butiksprojektet

Arbejdspakke 3:

Butiksprojektet - SHOPUS

I OPUS er Ny Nordisk Hverdagsmad blevet testet i det store butiksprojekt SHOPUS. Baggrunden for det store projekt er den øget forekomsten af overvægt og fedme gennem de senere årtier. I 2005 menes hele 52,7 % af danske mænd, samt 37,4 % af danske kvinder, at være kategoriseret som overvægtige.

181 deltagere spiste i et halvt år efter henholdsvis Ny Nordisk Hverdagsmad eller Gennemsnitlig dansk mad. Deltagerne blev ved tilfældighed delt op i to grupper, hvor 113 deltagere fulgte kosttypen "Ny Nordisk Hverdagsmad" og 68 deltagere fulgte kosttypen "Gennemsnitlig dansk mad". Begge grupper kunne spise ad libitum. Det vil sige efter behag og uden mængdebegrænsning. Formålet med det ubegrænsede kostindtag er, at vise om den ene kosttype i sig selv vil give en bedre mæthedsfølelse og dermed mindre kostindtag. Begge grupper vil modtage kostvejledning, hvor der ligges vægt på sund livsstil og motion.

Der blev indrettet en fødevarebutik på Institut for Idræt og Ernæring på Frederiksberg, hvor deltagerne selv hentede deres fødevarer. For hver kosttype var der nogle overordnede retningslinjer, der skulle overholdes, men indenfor disse retningslinjer kunne deltageren frit vælge mellem en lang række fødevare. De fødevarer som deltageren valgte, blev registreret og på denne måde var det muligt, at kontrollere om valget var i overensstemmelse med kosttypen. Hvis deltageren indtog fødevarer, som var udenfor den pågældende kosttype, skulle dette rapporteres. Diverse blodprøver blev foretaget for at vise, om deltageren regelmæssigt afveg fra kosttypen.

I efteråret 2011 blev resultaterne efter 12 ugers intervention offentliggjort. Læs mere om resultaterne i nyheden

I løbet af studiets blev deltagerne undersøgt på Institut for Idræt og Ernæring. Der var bl.a. tre undersøgelsesdage, hvor deltagerne fik foretaget diverse fysiologiske målinger, såsom kropsvægt, fedtprocent, talje- og hofteomkreds, konditionstest, blodtryk, samt diverse blodprøver. De tre undersøgelsesdage lå henholdsvis ved start, midtvejs og sidst i studiet. Derudover skulle deltagerne løbende møde ind til en række kostvejledninger hos instituttets diætister.

Efter at have fulgt den pågældende kosttype i et halvt år, følger der en 12 måneders opfølgningsperiode, hvor alle deltagerne vil blive opfordret til at følge Ny Nordisk Hverdagsmad. Denne opfølgningsperiode vil kunne vise hvor realistisk, det vil være at følge "Ny Nordisk Hverdagsmad" under ikke-kontrollerede forhold.

Se publikationerne fra Butiksprojektet