Dairy Forums studietur til Tyskland og Schweiz – Københavns Universitet

Videresend til en ven Resize Print Bookmark and Share

Food of Life > Forskerne kommenterer > Dairy Forums studietur...

26. januar 2011

Dairy Forums studietur til Tyskland og Schweiz

Ostefondue fra studieturen

Kommentar: I denne uge giver vi et indblik i de studerendes liv. Dairy Forum har været på studietur til Tyskland og Schweiz.

Skrevet af Lise Bisgaard Lassen, studerende på SCIENCE - Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet 

Foreningen Dairy Forum er en interesseforening under de Fødevare- og Ernæringsstuderendes Forening på LIFE - Det Biovidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet. Det er en forening for mejeriinteresserede studerende – faktisk læser mange medlemmer mejerioverbygningen, eller også er det planen at gå mejerivejen. Endelig er der mange, der bare godt kan lide mejeriprodukter.

 

Hvert andet år arrangeres en studietur, som giver Dairy Forums medlemmer mulighed for at besøge flere udenlandske virksomheder, især mejerier.

 

Turen er i år gået til det sydlige Tyskland og Schweiz i perioden fra d. 6. november til d. 13. November 2010, og 29 medlemmer deltog.

Lørdag aften drog bussen med de forventningsfulde studerende mod Tyskland, og allerede søndag morgen var den første destination, München, nået. Søndagens program var frit, og alle fandt hurtigt på noget at bruge dagen på. Nogle udforskede München på gåben, mens andre tog på BMW-museet og byens fodboldstadion. Om aftenen mødtes alle på Münchens gamle kendte beværtningssted, Hofbräuhaus, hvor nogle tyske specialiteter som Eisbein mit Sauerkraut blev nydt.

Mandag: Smeltet chokolade

Mandagens program bød først på et besøg hos Kraft Foods' forskningscenter. Virksomheden blev præsenteret, og der var efterfølgende rundvisning.

I et af laboratorierne blev der bredt smeltet Milka-chokolade ud på et bord, og det blev forklaret, hvordan fedtkrystallerne i chokolade ændrer sig med temperaturen, og hvorfor temperering af chokolade er vigtig for den færdige plade chokolade. Kraft Foods bød på traditionel tysk frokost, Leberkäs og Pretzl, og derefter gik turen mod maskinvirksomheden Alpenland Maschinenbau.

Først var der en grundig præsentation af virksomheden, som bl.a. udbyder maskiner og procesteknologi til mejeribranchen. Virksomheden var bl.a. stolte af deres skæremaskine, som kunne scanne en ost og tjekke for huller inde i osten. Derved kunne den vide, hvor meget ost, der skulle skæres, for at præcis samme mængde ost kom i alle pakker. Efter snacks og snak med virksomhedens mænd gik turen hjem til München igen.

Tirsdag: En "himmelsk" øl

Tirsdag morgen gik turen sydpå mod Schweiz. Turen bragte os på vejen til bryggeriet Engelbräu, som lå billedskønt i alperne. Produktionen blev gennemgået, kombineret med en rundvisning, og en smagsprøve af bryggeriets øl, som efter sigende skulle være "so himmelsch wie seine Name", blev det også til.

Derefter gik turen videre sydpå og forbi ALPAVIT Käserei Champignon. Grundet hygiejneregler kunne det ikke blive til en rundvisning i osteriet, men en rundvisning og gennemgang af produktionen af diverse pulvere blev det til. Efter at have set imponerende meget rustfrit stål og kæmpe tørretårne, var det tid til snacks og videre tur mod næste overnatningssted i Zürich.

Onsdag: Lagerplads til alle ostene

Onsdag begyndte med et besøg på Emmi Käse, som lavede den traditionelle Raclette-ost som bruges til retten med samme navn. Besøget bød på mejerisnacks, et oplæg om virksomheden og en spændende rundvisning i produktionen – helt fra syrning af mælk til lagring af de store 100 kg's oste. Emmi Käserei havde imponerende meget lagerplads, så derfor fungerede de også som lagringssted for oste fra andre mejerier.

Efter endt besøg drog bussen mod vingården Schloss Teufen, hvor en lille rundvisning på området med vinstokke og en rundvisning i produktionen ventede. Besøget sluttede med et dejligt glas vin fra gården og ost og pølse. Turen gik derefter til Zürich, hvor der var tid til se lidt af byen.

Torsdag: Fra konserves til mejeri

Tidligt torsdag morgen gik turen mod Lausanne. På vejen blev det til et besøg på det store mejeri Estavayer Lait, som lavede en lang række forskellige yoghurter, desserter, hytteost med diverse krydderier, sovse og meget mere. Det havde ikke altid været et mejeri, for faktisk startede det som en konservesfabrik.

På rundvisning i dele af produktionen kom vi forbi en maskine, der påfyldte peberrodscreme på tuber, så mejeriets produktion var særdeles alsidig. Igennem mejeriets område gik en togbane, og de havde da også deres egen perron, hvorfra toge kunne køre varer væk til videre distribution.

Tidligt om eftermiddagen lå den næste aftale hos Nestlé Research Center i Lausanne. De bød på frokost, kaffe og oplæg om bl.a. farvestoffer og human ressources i Nestlé i et af deres fine konferencelokaler. Sammen med en lille rundvisning med udsyn til et pilot plant, gav oplæggene os en fin fornemmelse af virksomhedens brede forskningsområde indenfor ernæring og fødevarevidenskab.

Efter Nestlé stod den på indkvartering i Lausanne, og på restaurant om aftenen fik ikke så få smagt den traditionelle fondue – enten med ost eller olie.

Fredag: Ost uden pasteurisering

Turens sidste besøg gik til La Maison de Gruyère, som lå i bjergene. Det var et kombineret mejeri og besøgscenter, hvor man gennem ruder kunne se ned i produktionen med flotte store ostekar og mange andre fine maskiner, hvor Gruyère-ostene blev skabt. Der blev både forpresset oste og skåret oste, så der var nok at se på, mens der også var smagsprøver.

Besøget sluttede med et kort oplæg fra en mejerist, som gennemgik produktionen. Gruyère er lavet på råmælk, så det var spændende at se en produktionsgang uden det sædvanlige pasteuriseringstrin. En studerende satte hurtigt spørgsmålstegn ved Gruyères sikkerhed, men grundet den lave vandaktivitet og det høje saltindhold kunne ostens sikkerhed alligevel godt garanteres. Efter endt besøg og noget godt Gruyère i bagagen gik turen mod Danmark.

Vi har haft en spændende, sjov og lærerig tur, fyldt med mange indtryk. Dairy Forums studietursarrangørgruppe vil gerne sende en stor tak til Institut for Fødevarevidenskab (SCIENCE, KU), Johannes Kyeds Fond, Mejeribrugets Forskningsfond, Dansk Oste- og Smørforening, Chr. Hansen, Palsgaard, Danisco og Mejeriingeniørforeningen for økonomisk støtte, foruden hvilken turen ikke ville være mulig. Der skal samtidig lyde en stor tak til Esbjerg Mejeri og Leaf Danmark for god forplejning på den lange bustur i form af kakaomælk og slik.