Nordisk mad skal bekæmpe fedme – Københavns Universitet

Videresend til en ven Resize Print Bookmark and Share

Food of Life > Forskerne kommenterer > Nordisk mad skal bekæm...

10. november 2010

Nordisk mad skal bekæmpe fedme

Kommentar: Arne Astrup giver sit bud på fremtidens nordiske køkken.

Denne Kommentar er skrevet af:

Arne Astrup

Professor på Institut for Idræt og Ernæring

ast@life.ku.dk

I går (d. 24. august 2010, red.) var en særlig dag i skolehaverne ved Lindevangskolen på Frederiksberg. Det var nemlig tidspunktet, hvor vi som en del af forskningscenter OPUS præsenterede Ny Nordisk Hverdagsmad og principperne bag maden.

Maden er baseret på nordiske råvarer og er grundlaget for de test hos omkring 200 voksne og 1.000 børn, som Nordea-fonden over de næste fire år har finansieret med 100 millioner kroner. Formålet er at undersøge om nordiske råvarer kan danne afsættet for en sundere befolkning - både hvad angår fedmerelaterede sygdomme og danskernes generelle trivsel.

I OPUS - som hører hjemme på LIFE - Det Biovidenskabelige Fakultet - har vi den ambition at skabe en Ny Nordisk Hverdagsmad, som er sund og god, og at danskerne derfor tager det til sig. Vi skal nemlig have knækket danskernes fedmekurve og have sundere børn. Det er derfor, Claus Meyer har stået i spidsen for både udviklingen af Ny Nordisk Hverdagsmad og rapporten, der indeholder en oversigt over de råvarer og principper, som maden bygger på. Således kan vi også teste vores (min og Claus') overbevisning om, at en brobygning mellem velsmag og sundhed kan styrke kampen mod fedmen. Men hvad er det så, vi skal spise? Nordisk mad? Er det store hakkebøffer med brun sovs og kartofler? Eller 'Noma-mad' a la tørret kammusling og biodynamisk spelt?

Svaret er lidt svært at give helt præcist, for vi skal spise lidt af det hele. Ny Nordisk Hverdagsmad trækker på de nordiske køkkentradtioner og råvarer og afsværger hverken fløden eller kødet. Men begge dele indgår dog med lidt tungere vægt på kvalitet frem for kvantitet set i forhold til, hvad danskerne spiser i dag. Med andre ord: Spis mindre, men bedre.

Samtidig ønsker vi med OPUS og Ny Nordisk Hverdagsmad, at tidligere tiders næsten glemte råvarer som kål og bælgfrugter genintroduceres i danskernes kost. Især kål har et helt unikt potentiale. Kål har egenskaber, der går ud over de generelle sundhedseffekter af frugt og grønt blandt andet i forhold til forebyggelse af kræft.

Og så er der jo også alle de vilde råvarer, som hvert år gror og forsvinder i naturen - stort set uberørt af menneskehånd. Krydder-urter som skovsyre og ramsløg, men også en stor mængde nordiske bær, svampe og nødder kunne i højere grad udnyttes til fordel for sundhed og bæredygtighed.

Klik ind på www.idegryden.dk, her kan du læse rapporten, se eksempler på Ny Nordisk Hverdagsmad og desuden give dit eget besyv med.

(Publiceret på foodofLIFE.dk og 24.dk)