Kødets kunstige lyst – Københavns Universitet

Videresend til en ven Resize Print Bookmark and Share

Food of Life > Forskerne kommenterer > Kunstigt kød

23. august 2013

Kødets kunstige lyst

Kommentar

Kunstigt kød har været på forsiderne i sommerens løb. Men ved nærmere eftersyn var det måske snarere en slags krum agurk, pressen havde fået fat i.

Foto: Scanpix

Foto: Scanpix

Af Lars Ove Dragsted, professor i præventiv ernæring på Institut for Human Ernæring, Københavns Universitet

Det kunstige kød findes kun som prototype. En realistisk produktionsmetode til masseproduktion findes endnu ikke, og hele omtalen kommer af et mediestunt, hvor en hollandsk forsker stegte en ’kunstig bøf’ af stamceller, rødbedefarve og brødkrummer for rullende kameraer.

Ud fra dette og den almindelige forventning om at teknologien løser alle forhindringerne på vejen, er den kunstige bøf - i medierne - blevet til en sundhedsmæssig, miljømæssig og endda gastronomisk gevinst samt en redning for verdens fattige. Men prisen for den første bøf var lige under 2 millioner kroner, så der er en bid vej før de får råd til den i Burkina Faso.

En tidligere madhistorie efter samme læst er blevet fortalt tidligere. Den hed ’Konen med æggene’ (af H.C. Andersen). Den er sat på vers og musik af Shubidua, men det forlyder endnu ikke, om de også vil udgive en sang om kunstigt kød.

Vi vil vende tilbage til historien her på Food of Life, hvis der en dag kommer lidt mere kød på.