Sund og velsmagende mad kommer gennem kundskaber – Københavns Universitet

Videresend til en ven Resize Print Bookmark and Share

Food of Life > Forskerne kommenterer > Sund mad og kundskaber

29. juni 2010

Sund og velsmagende mad kommer gennem kundskaber

Kommentar: Indlæringsvanskeligheder, dårlig trivsel og overvægt som følge af dårlig kost rammer et stigende antal børn i Danmark.

Denne Kommentar er skrevet af:

Arne Astrup
Professor på Institut for Idræt og Ernæring
ast@life.ku.dk

Hos voksne kan hovedparten af overvægt, type 2 diabetes, knogleskørhed samt en væsentlig del af kræfttilfældene forebygges gennem sundere mad. Men hvorfor er det gået så galt?

Vores kostvaner bestemmes af smag, madkultur, økonomi, viden og trends - og hvad der er sundt at spise samt udbud af sunde fødevarer.

Der er allerede et stort udbud af sunde varer, og den bedre uddannede del af befolkningen vælger allerede at putte dem i indkøbskurven.

Men især blandt den lidt fattigere og dårligere uddannede del vælges der ofte de billige og hurtige løsninger med fastfood, og det er uheldigvis dem, der i forvejen har de største sundhedsmæssige problemer i form af tobaksrygning og mangel på motion.

Fødevareindustrien kan godt producere fødevarer baseret på bedre råvarer, mindre forarbejdning, færre tilsætningsstoffer og sikre, at de både er velsmagende og sunde.

Men det hjælper ikke, hvis de særligt udsatte forbrugere ikke køber dem. Der er nogle grundlæggende problemer, som skyldes en uheldig samfundsudvikling, som vi ikke har skænket mange tanker. Det er bare sket i travlheden.

Det er svært at ændre kostvaner, så længe færre og færre er i stand til selv at lave mad.

Med manglende evne til selv at gå i køkkenet og skabe et velsmagende måltid er det svært at forstå, hvordan man sammensætter et godt og sundt måltid.

Dermed forsvinder også motivationen for at ville bruge penge på at købe kvalitetsfødevarer.

Tiltag til at opprioritere skolekøkkener og hjemkundskab er derfor nødvendige, så børnene kan lære om ernæring og madlavning og bære færdighederne ind i voksenlivet.

Desværre er det ikke nok at kunne lave mad. Man kan også lave mad, der ikke smager, og mad, der ikke er sund. Og vi må erkende, at vores viden fortsat er mangelfuld om, hvorledes sund mad kan bedre adfærd, indlæring og sundhed.

Det ville være skønt at have en solid viden om, at sund mad kan forhindre allergier, snotnæser, mellemørebetændelse, overvægt og urolige børn.

Så ville vi kunne forføre alle mødre til at prioritere, at deres børn får det helt rigtige at spise - i stedet for at overlade markedspladsen om kostråd til de mest besynderlige trends ('Kernesund familie').

Men der er håb forude.

Nordea Fonden har doneret 100 millioner kroner til forskningsprojektet Opus, og det giver os mulighed for de næste år at opdage og opfinde slagkraftige argumenter for at få alle til at indse det indlysende i at opprioritere madlavning, gode fødevarer og sun­de kostvaner.

(Publiceret i 24 timer)