Kosttilskud uden gavnlig effekt – Københavns Universitet

Videresend til en ven Resize Print Bookmark and Share

Food of Life > Forskerne kommenterer > Kosttilskud uden gavnl...

26. oktober 2009

Kosttilskud uden gavnlig effekt

Kommentar: Se dig for, inden du investerer i kosttilskud i form af olier. Det er langtfra alle, der har en dokumenteret effekt.

Denne Kommentar er skrevet af:

Lotte Lauritzen, Lektor på Institut for Idræt og Ernæring ll@life.ku.dk

og

Laurine B. Schram, ph.d.-studerende på Institut for Idræt og Ernæring

Rigtig mange danskere bruger forskellige typer af kosttilskud og blandt de mere populære præparater er forskellige former for olier, viser en opgørelse fra DTU Food. Kosttilskudsolie-markedet er dog præget af store variationer i pris og er endvidere fyldt med faldgruber, idet der sælges mange produkter, hvor den sundhedsgavnlige virkning er tvivlsom.

Dette fremgik med alt tydelighed i to analyser af kosttilskudsolier, som har været i pressen i løbet af sensommeren. Først havde Weekendavisen en analyse af seks fiskeoliepræparater, hvor de sammenlignede pris og n-3 fedtsyreindhold, og i september-nummeret af TÆNK var der en test af den videnskabelige dokumentation for virkningen af 14 forskellige olie-kosttilskudspræparater. 

Begrænset dokumentation for gavnlig effekt

Ifølge TÆNKs test er der kun meget begrænset dokumentation for en gavnlig effekt af de fleste af de solgte kosttilskudsolier. Det er kun fiskeolierne og de andre olier, der indeholder marine lang-kædede n-3 fedtsyrer, som der er en vis dokumentation for kan have sundhedsgavnlige effekter.

Det er specielt i forhold til hjertekarssygdomsrisici og gigtsmerter, men muligvis også i forhold til andre immunrelaterede lidelser og central nervøse funktioner, som syn, temperament og adfærd, olierne kan have en effekt. Der skal dog en vis dosis lang-kædede n-3 fedtsyrer til for, at det har nogen effekt, og som Weekendavisens undersøgelse og TÆNKs test viser varierer indholdet en del og synes faktisk at være højest i de billigste af præparaterne.

Olier med både n-3, n-6 og n-9 fedtsyrer

På olie-kosttilskudsmarkedet er det en udbredt trend at produkter prøver at sælge sig på, at de indeholder n-3 fedtsyrer i et optimalt forhold sammen med n-6 fedtsyrer og i mange tilfælde også n-9 fedtsyrer.

Dokumentationen, for at der er et sådant optimum, er dog mangelfuld og endvidere tages olierne jo i tilskud til en kost, der i forvejen er rig på n-6 og n-9 fedtsyrer fra alle de planteolier, vi i øvrigt spiser. Der er absolut ikke belæg for, at der er behov for tilskud af disse andre former for umættede fedtsyrer, som Per Brændgaard også påpeger i Weekendavisen. At blande dem i et kosttilskud med n-3 fedtsyrer bevirker kun, at indholdet af de gavnlige n-3 fedtsyrer fortyndes, samtidig med at der er en klar tendens til, at det fordyrer produktet.

En af producenterne forsvarer sig i Weekendavisen med, at det jo ikke er en almindelig n-6 fedtsyrer som de blander i, men GLA. Der er da også ifølge TÆNKs test noget - om end yderst begrænset - dokumentation for at GLA i høje doser måske kan have gavnlig effekt på immunrelaterede lidelser.

Vores råd

Ønsker man at tage olie som kosttilskud, skal man derfor se sig godt for, da man nemt kan komme til at betale mange penge for noget, der ikke har en videnskabelig dokumenteret effekt. De to nævnte analyser giver en fin guideline, når man skal orienterer sig i olie-kosttilskudsjunglen. Det der på nuværende tidspunkt er bedst beviser for kan være gavnligt er den gode gammel nordiske tradition med at tage en skefuld fiskeolie eller torskelevertran.