Brugerbetaling af fedmebehandling er skruen uden ende – Københavns Universitet

Food of Life > Forskerne kommenterer > Brugerbetaling af fedm...

25. november 2014

Brugerbetaling af fedmebehandling er skruen uden ende

Fedme kan være en alvorlig tilstand, som ikke blot kan tilskrives grådighed og ladhed.

Af Arne Astrup, Institutleder, professor, dr.med., Institut for Idræt og Ernæring, Københavns Universitet

Halvdelen af danskerne mener, at overvægtige mennesker selv er skyld i deres problemer, og at de derfor selv skal dække de omkostninger, der er forbundet med behandling.

Kun en tredjedel af de adspurgte mener, at det er en offentlig opgave at betale for behandling af fedme. Det viser en ny undersøgelse fra Københavns Universitet.

Jeg er chokeret over, at så mange danskere ikke kan fatte, at svær fedme ofte er en alvorlig sygdom, som den ramte kæmper en fortvivlet kamp mod. I USA er fedme anerkendt som en sygdom i erkendelse af, at det kan være en alvorlig tilstand, som ikke blot kan tilskrives grådighed og ladhed.

Tynde mennesker, som ikke selv har oplevet problemet, og som derfor er fordømmende, skulle prøve at blive behandlet med et fedmeforvoldende lægemiddel (f.eks. cortison eller psykofarmaka), så ville de på deres egen krop mærke hvor håbløst det er at kæmpe mod sin egen biologi.

Skal alle rygere selv betale for kræft- og blodpropbehandling

Et andet eksempel er psykiske traumer i barndommen, f.eks. incest, som øger risikoen for fedme dramatisk senere i livet - er det deres egen skyld? Skal alle rygerne selv betale for kræft- og blodpropbehandling? Skal patienter med blodtryksforhøjelse selv betale for medicin? Halvdelen kunne klare sig uden medicin, hvis de motionerede, tabte sig og spiste sundere. Hvad med type-2 diabetikere? Mindst halvdelen har diabetes på grund af en kombination af arveanlæg og overvægt.

NÆH… Start ikke på dén med at man selv skal betale - pludselig skal man så betale for alt med himmel og jord, fordi det teoretisk set kan tilskrives, at du ikke har levet det perfekte liv (i en uperfekt verden).