Der skal da være bakterier i fødevarer – Københavns Universitet

Videresend til en ven Resize Print Bookmark and Share

Food of Life > Forskerne kommenterer > Bakterier i fødevarer

19. juni 2009

Der skal da være bakterier i fødevarer

Kommentar

Der er bakterier i mad. De fleste er heldigvis harmløse, men enkelte er ikke, så disse bakterier skal helst udryddes fra maden.

Denne Kommentar er skrevet af:

Henrik Siegumfeldt, lektor på Institut for Fødevare-videnskab
hsi@life.ku.dk

De fleste bakterier er harmløse eller endda gavnlige for mennesker, og man kan slet ikke forestille sig råvarerne til fødevarer uden at der er bakterier. F.eks. er der altid masser af bakterier i råt kød.

Imidlertid kan et lille udvalg af disse bakterier fra fødevarer gøre os syge, og vi vil derfor gerne reducere eller eliminere disse bakterier fra fødevarer, inden vi spiser maden.

Det kan man f.eks. gøre ved at varmebehandle (koge, stege, bage); men man kan også gøre det ved at salte (mange bakterier kan ikke vokse i salte produkter), ved at sylte (lavt pH dræber mange bakterier), ved at tørre (bakterier kan ikke vokse uden vand) og der er endnu flere måder.

Nogle af disse metoder bliver anvendt af industrien; men man kan jo heller ikke forestille sig et privat køkken hvor man ikke varmebehandler; bl.a. for at slå uønskede bakterier ihjel.